Pommes Duchesse

Ingredienser:
- 1 kg potatis, gärna mjölig (ej mandel)
- 50 g smör
- 1 dl grädde
- 2 äggulor
- salt och peppar
- 1 krm riven muskot (valfritt)
- 1 dl riven lagrad ost (valritt)
Gör såhär:
- Skala och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter.
- Häll av potatisen noga och låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
- Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
- Tillsätt salt, peppar, smör, grädde och äggulorna en i taget under omrörning. Tillsätt ev. malen muskot.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
- Moset är nu klart att t rullas till bollar eller spritsa till små toppar till ex. fiskgratäng, shephards pie (köttfärspaj med potatismos) eller som potatistillbehör till kött eller fiskrätter.
- Ska du servera som som potatistillbehör så spritsar eller klickar du ut potatismoset i golfbollstora toppar eller klickar och gratinerar några minuter på 200 grader tills moset får färg. Strö ev. över riven ost innan gratinering.
- Pommes duchesse till gratäng spritsar du runt ex. fisken i en gratängform, häll sås i mitten och toppa med riven ost.