Livet efter femtio!

(null)

 

Jag fyllde femtio år för två år sedan och och gled direkt in i klimakteriets värld där livet började att te sej rätt annorlunda och märkligt. Så, med en gammal tants rätt till att göra sig hörd uppmanar jag alla från 49 och neråt att öppna sina ögon för nu ska ni få läsa vad jag lärt mej om livet efter femtio. Det är sex punkter som jag skulle vilja avslöja för mer orkar ni väl inte skrolla er igenom där ni sitter med era iPads och smartphones.

 

1. Dålig sömn

Jag vaknar på nätterna av att jag svettas och sparkar av mej täcket för att efter en stund börjar frysa och drar på mej täcket igen för att efter en stund vakna svettig igen… Ja, så håller det på under nätterna och det gör att jag har börjat lida av en sömnbrist som jag har svårt att hantera.

2. Humöret

Jag behöver minst åtta timmars sömn per natt för att fungera på ett bra sätt och må bra. Så bristen på sömn leder till att jag får humörsvängningar där jag har lätt för att bli irriterad och jag känner mej allt för oftast orimligt trött och känner ångest över min brist att hantera vardagen.

 3. Huvudvärk

Huvudvärk har jag levt med under hela mitt liv men hade fått kontroll över med att bära glasögon på heltid och använda en bettskena under nätterna. Men med klimakteriet så har den förvärrats så jag gör vad jag kan för att undvika stress, dricker vatten och lever på huvudvärkstabletter

4. Minnet

Började faktiskt tro att jag höll på att tappa förståndet ett tag när jag helt plötsligt började glömma viktiga lösenord, tappa ord i konversationer eller få totalt hjärnsläpp under viktiga möten. Så jag gör mer av det jag alltid gjort och levt efter dvs. skriver fler listor än jag någonsin gjort!

5. Vallningar

Under dagtid drabbas jag då och då av vallningar. Det  börjar med att en hetta sprider sej i kroppen som brukar börja i höjd med bröstet och fortsätter upp över huvudet och ut i armarna. Då blir jag röd i ansiktet och börjar svettas och jag brukar kyla ned mej med med ett kallt glas vatten 

6. Värkande leder

Känner mej som om jag vore 90 år innan jag kommit igång på morgonen då jag fått stela och värkande leder och speciellt då axlar, ben, knän, och fötter. Äter numer kosttillskott för kvinnor över femtio från apoteket  och har dragit ned på saltet enligt doktorns rekommendation.

Det var allt!

50 - humör - huvudvärk - klimakteriebesvär - klimakteriet - leder - menopaus - minne - nattsvettningar - svettas - sömn - tant - vallning - vallningar - värk - år