mat

Vitkålsgratäng med köttfärs

(null)

 

Den här är i grunden en vitkålsgratäng som är supergod och passar till det mesta. Testa den om ni inte redan gjort det.  Nu har jag jag har ändrat i receptet och lagt till köttfärs för att få till en vitkål- och köttfärsgratäng. Tycker att det är så smidigt med allt i en form.

Ingredienser för 4 portioner:

  • 500 gram nötfärs
  • 400 gramm strimlad vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 - 3 vitlöksklyftor (smak efter behag)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 150 gram riven ost
  • •Salt, peppar och chiliflakes

Gör så här:

  1. Bryn färsen, krydda på önskat sätt, ställ åt sidan.
  1. Strimla kålen och hacka både gul och vit lök.
  1. Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. 
  1. Blanda ner köttfärsen i kålblandningen, häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.
  1. Häll över kål- och köttfärsblandningen i en ugnssäker form och lägg på osten. Jag gillar att röra ned den i köttfärs- och virkålsröran men vissa vill ha den på toppen. En smaksak.
  1. Grädda mitt i ugnen, 20-25 minuter på 225 grader. Gratängen ska få fin färg innan man tar den ur ugnen. 
  1. Låt gratängen svala lite innan den serveras så att smakerna kommer fram.
gratäng - matlagning - vitkål