mat

malinns pastagratäng

(null)


Ikväll blev det jag tager vad jag haver till middag och vad passar då inte bättre än gratäng av någon sort. Kvällen till ära blev det pastagratäng med köttfärs.

Inte för att skryta men gratängen blev supergod som det ofta blir när man får använda geniknölarna och komponera ihop något som finns i kylskåp och skafferi. 


Köttfärsen

  •         1 gul lök 
  •         500 gram köttfärs
  • smör att steka i
  •           2  msk tomatpuré
  • 6 dl pasta okokt
  •         Salt och svartpeppar 

Sås

  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche kokbar
  • 1 st buljongtärning, grönsak
  • 1 tsk senap

Garnera

  • 1-1.5 dl ost riven


  1. Hacka den gula löken och stek den lätt i lite margarin i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpurén och köttfärsen i stekpannan .Rör ordentligt under stekning så färsen blir "grynig" Krydda med salt & peppar Tillsätt eventuellt annan krydda efter smak.
  2. Häll ut de okokta makaronerna i en ugnssäker form. Jag brukar använda penne rigate för jag tycker att det är en bra pasta till gratäng men man gör/väljer efter behag. Bred ut köttfärsröran över makaronerna.
  3. Koka ihop såsen och häll i formen, över köttfärsblandningen och tryck ner makaronerna så de inte ligger på ytan för då blir de hårda.
  4. Strö över ca. 1 -1,5 med riven 
  5. Grädda i ugnen i 200ºC i ca. 20 minuter. Pillra fram en makaron, smaka och kolla så den gräddats klar annars grädda en stund till.

TIPS

Om man använder okokta makaroner kan man tillsätta lite mer vätska om man vill. Det beror lite på hur formen ser ut, platt eller hög. Det går också bra att förkoka makaronerna tills de nästan är färdig.


Servera med grönsallad eller tomater och vill man lyxa till det kan man ju göra vitlökstoast. Smaklig spis.


PS. Passar jättebra att frysa med till matlådor.


(null) 

kocka - köttfärs - mat - matlagning - matlådor - pasta