Renskavsgryta med lingon

INGREDIENSER
- 240 g renskav [1 förp]
- smör, att steka i
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök eller 1 krm vitlökspulver
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl vatten (eller mjölk)
- 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
- 1 msk koncentrerad oxfond eller 1 köttbuljong
- 1 krm salt
- 1,5 krm vitpeppar
- ev 1msk majsstärkelse
- 1 dl lingon
- 0,5 dl persilja finhackad (eller timjan)
GÖR SÅ HÄR
- Låt renskaven tina om den är fryst. Stek renskaven på hög värme i smör så den får bra stekyta. Ta två trägafflar eller dylikt och dra isär i lagom stora bitar medan du steker.
- Strimla lök och vitlök och låt den steka med några minuter. Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.
- Låt puttra under lock i 20 minuter.
- Red grytan om du vill ha den tjockare med 1 msk majsstärkelse som får koka med några minuter. Addera lingon och rör om.
- Dekorera med finhackad persilja eller timjan. Servera med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis.