mat

Renskavsgryta med lingon

 

INGREDIENSER

  • 240 g renskav [1 förp]
  • smör, att steka i
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök eller 1 krm vitlökspulver
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vatten (eller mjölk)
  • 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1 msk koncentrerad oxfond eller 1 köttbuljong
  • 1 krm salt
  • 1,5 krm vitpeppar
  • ev 1msk majsstärkelse
  • 1 dl lingon
  • 0,5 dl persilja  finhackad (eller timjan) 
 

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Låt renskaven tina om den är fryst. Stek renskaven på hög värme i smör så den får bra stekyta. Ta två trägafflar eller dylikt och dra isär i lagom stora bitar medan du steker.
  1. Strimla lök och vitlök och låt den steka med några minuter. Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.
  1. Låt puttra under lock i 20 minuter.
  1. Red grytan om du vill ha den tjockare med 1 msk majsstärkelse som får koka med några minuter. Addera lingon och rör om.
  1. Dekorera med finhackad persilja eller timjan. Servera med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis.